Zahăr – edulcoranții naturali de privilegiat

Care este oare cea mai buna alegere atunci cand vrei sa inlocuiesti zaharul cu edulcoranti naturali de calitate? Vei afla in cele ce urmeaza.

In primul rand trebuie sa tii cont de un lucru- trebuie sa alegi doar edulcoranti naturali de calitate si nu de sinteza. Vei consuma astfel mai putine calorii si te vei bucura de un gust dulce minunat.

Zaharul integral de trestie sau melassa sunt de origine tropicala, dar nu trec prin procesul de rafinare ca si zaharul alb. Deci isi pastreaza o buna parte din minerale si din vitamine, un lucru ce face ca aceste doua alternative sa nu fie atat de nocive.

Stevia este fara indoiala cel mai popular edulcorant natural. Are o putere de indulcire foarte mare si nu prezinta riscuri pentru sanatate. Nu contine aproape deloc calorii si puterea sa de indulcire este de 300 de ori mai mare decat a zaharului alb. In plus, chiar poate ajuta la controlarea presiunii sanguine si a glicemiei sanguine.

Siropul de agave. O alta alternativa sanatoasa la zahar, foarte populara. Se obtine din seva cactusului si multi spun despre el ca este apa de miere, deoarece seamana foarte mult cu mierea de accacia, fiind putin mai fluida.

Xylitolul. Este vorba despre un extract de mesteacan sau de porumb, care se foloseste mai ales in preparatele idustriale. Este foarte apropiat de zahar, dar nu contine atat de multe calorii. Gustul sau este aproape de cel al zaharului, dar cum nu aduce atat de multa energie nu va pune silueta in pericol. Poate sa fie insa alergen. Dar in acelasi timp are o actiune anticarie si contra placa dentara.

Erythritol. Este un edulcorant apropiat de xylitol. Sub forma sa naturala, se regaseste in fructe, precum para sau strugurele, dar si in ciuperci. In mod industrial se obtine prin procesul de fermentare al glucozei, cu ajutorul drojdiei. Nu vine insa cu nicio calorie deoarece corpul nu o asimileaza. Are deci un indice glicemic egal cu zero si nu perturba deloc glicemia. Nu produce nici neplaceri intestinale, fata de xylitol, care nu se digera atat de usor.

Lasă un răspuns