Închirierea locuinței – provocări, pregătiri, reglementări

Oamenii au motivele lor pentru care isi inchiriaza locuinta. Unii pleaca in strainatate si o inchiriaza pentru a mai obtine o sursa de venit suplimentara, altii locuiesc cu parintii sau intr-o alta casa si doresc sa profite si de pe urma obtinerii unui imobil drept mostenire spre exemplu. Indiferent de situatie, inchirierea unui imobil nu este o sarcina atat de usoara si are multe implicatii atat din punct de vedere legal cat si financiar.

Inchirierea locuintei – drepturi, obligatii, avantaje si dezavantaje

In ultimii ani, din ce in ce mai multi oamen prefera sa inchirieze o locuinta, in detrimentul achizitionarii acesteia. Drept urmare, inchirierile de locuinte au crescut foarte mult iar Noul Cod Civil implica unele reglementari foarte importante pe care nu toate persoanele le cunosc. Asadar, inchirierea unei locuinte poate fi facuta pe cel mult 49 de ani, in stare corespunzatoare, chiriasii avcand posibilitatea de a intrebuinta instalatiile de folosinta comuna ale cladirii conform destinatiei fiecareia.

Proprietarul cladirii ce urmeaza sa fie inchiriata trebuie sa efectueze toate reparatiile inainte de incheierea contractului si se va declara raspunzator pentru orice impiedica chiriasul sa se foloseasca de locuinta inchiriata. Totodata, inchirierea unei locuinte are si unele provocari, pentru ca, daca nu este facuta in temei legal, ci doar `pe incredere`, pentru stricaciunile produse in casa si furturile de bunuri, spre exemplu, nimeni nu poate fi tras la raspundere.

Proprietarii trebuie sa ia in calcul si incheierea certificatului energetic inainte de a inchiria locuinta, pentru a fi valabil contractul, dar si sa fie la curent cu toate noile reglementari, drepturile si obligatiile pe care le au, pentru a sti cand este necesar sa intervina, care sunt taxele pe care trebuie sa le plateasca, etc.

Lasă un răspuns